DLoader.Org
14 Октобар, 2008, 12:39:34 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Početna   Pomoć Kalendar Prijavljivanje Registracija  

aaa aaa

DivX-Titlovi.com
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: pitanja u vezi linuxa  (Pročitano 404 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
SOKS5
Novajlija
*

Zahvalnica: 0
Na mreži Na mreži

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« poslato: 05 Јул, 2008, 11:21:44 »

Ja sam nov ovde pa me interesuju neka pitanja u vezi Linux-a. Ne znam nikoga da ima Linux, ali imam interesovanja u vezi njega
Hteo bih da pocnem da koristim Linux, ali ne znam koji linux da instaliram. Video sam da postoje brojne verzije, pa me zanima koji je najbolji???
Drugo, zanima me kako se instaliraju driveri za graficku, maticnu plocu, modem za internet... posle instalacije Linuxa?? Znam kako ide za Windows, pa me zanima da li je isto i za Linux.
Trece, da li je to operativni sistem gde se koristi mis ili sve ide preko tastature.
Da li neko moze da mi odgovori na ovo??
Unapred hvala.
Sačuvana
uros_kg
Moderator
Veteran Foruma
*

Zahvalnica: 16
Van mreže Van mreže

Stop MICROSOFT

Linux
Browser:
Firefox 3.0

« Odgovor #1 poslato: 05 Јул, 2008, 13:24:30 »

Kao prvo Linux je graficko okruzenje (koristi se mish i tastatura, isto kao i na windowsu).
Postoje razne verzije linuxa, zavisno od toga na kakav nacin korisnik zeli da se prilagodjava... Ima onih verzija kao shto je ubuntu(gnome okruzenje), fedora... koje se po meni mogu nazvati pravom reci linux, a ima i onih verzija koje su slicne windowsu to jest windowsovom okruzenju kao shto je kubuntu(kde okruzenje) onda mandriva, suselinux.... Ja ti preporucujem da koristish ubuntu ultimate (u pitanju je ubuntu i kubuntu zajedno) verziju linuxa jer ima mogucnost i kde i gnome okruzenja(da potsetim gnome okruzenje-tipicno linuxski, kde okruzenje-nalik windows os) tako da krenesh prvo sa kde okruzenjem dok ne shvatish linux i onda predjesh na gnome.
Shto se tice drajvera za linux instalacija je slicna windowsu, a ima i mogucnosti ukoliko imash internet da ti linux sam skine i instalira drivere pomocu updatea.
Linux uglavnom na instalaciji sadrzi najcesce trazene drajvere. Deshava se da proizvodjac da uz drajvera za win da i za linux.
Sačuvana

Kako da skinem neki fajl? Uputstvo se nalazi OVDE.
Kako da uploadujem fajl? Uputstvo se nalazi OVDE.
Kada postavljate linkove obavezno koristite HIDE  tag!!!
Tag se dodaje tako sto napisete link, izaberete ga (selektujete) i kliknete na dugme
.

DLoader tolbar mozete downloadovati OVDE.
SOKS5
Novajlija
*

Na mreži Na mreži

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #2 poslato: 05 Јул, 2008, 21:44:33 »

Ok, znaci preporucujes mi Ubuntu Ultimate. Da li je instalacija ista ili slicna kao na Windowsu:postavim prvi butabilni disk da podize sa CDa, onda se on podigne i instalacija ide isto kao i Windows?A kasnije vratim da podize Linux sa Hard diska, itd........?
Posto nemam dobru vezu sa internetom(jos uvek imam dial up), a imam drivere za Windows, jel mogu te drivere da iskoristim za Linux ili moram da skinem drivere za graficku, maticnu, modem i .... ali za Linux i gde to mogu da skinem??
Rekao si da se uz CD dobijaju driveri? Kako da znam da li oni odgovaraju mom hardveru??
Zanima me jos, mislim da sam negde video, da kada se instalira Linux da se istovremeno istaliraju i brojni drugi programi??
Ako se jos necega setim, postavljam pitanja ovde.
U svakom slucaju hvala ti na objasnjenju.
Sačuvana
uros_kg
Moderator
Veteran Foruma
*

Van mreže Van mreže

Stop MICROSOFT

Linux
Browser:
Firefox 3.0

« Odgovor #3 poslato: 06 Јул, 2008, 16:32:53 »

Da treba u biosu da postavish da ti se bootabilni disk podize sa cd-a. Objasnio sam instalaciju linuxsa na ovom forumu:
http://dloader.org/forum/linux/instalacija-linuxa-u-pitanju-je-ubuntu-i-slicno-kako-shtai-uopshteno-o-linuxu/
Instlacija je prostija od windowsa, ako znash da instalirash windows znacesh i linux.
Drajvere za win nemozesh da iskoristish na linuxu.
Rekao si da se uz CD dobijaju driveri? Kako da znam da li oni odgovaraju mom hardveru??
Kada instalirash linux videcesh da li imash instalirane drajvere, ako nema, znaci da ne postoje na disku. Zavisi koju verziju linuxsa hocesh da koristish. Razlicite verzije imaju razlicite drajvere. To ti je isto kao mac os x..., kada ga instalirash dobijesh mogucnost da birash pedesetak drajvera za modem (najceshci)... ostalao ako nadjesh...
Probaj da potrazish drajvere na driverguide.com
Zanima me jos, mislim da sam negde video, da kada se instalira Linux da se istovremeno istaliraju i brojni drugi programi??
Kada instalirash na primer ubuntu koji skinesh sa njihovog sajta nece biti ni jedan program uz os, a ako na pr. skinesh ubuntu ultumate uz os na instalaciji dobicesh brdo programa, a mozesh i da skinesh programe sa interneta bez otvaranja pretrazivaca i trazenja programa i crackova... samo jednostavno idesh na add/remove i tu ti je izbacena cela baza programa i samo kliknesh na instal (na linuxu svi programi su besplatni, znaci netrebaju ti crackovi, serijski brojevi, i druge gluposti.... Znaci nema vishe virusa) i program je instaliran... vrlo jednostavno.
Ako vec hocesh da koristish ubuntu ultimate skini 1.7 verziju jer ona sadrzi i kde i gnome okruzenje a ona je bazirana na GUTSY GIBSON (GUTSY GIBSON je 7.x verzija ubuntua), ova nova verzija koju ja trenutno koristim 1.8 sadrzi samo gnome okruzenje ali je zato bazirana na novom HARDY HERON (HARDY HERON je 8.x verzija ubuntua) i naravno sadrzi nove programe, ali ato nebrini. Shto se tice izlazenja nove verzije ubuntua tu je svakodnevni update koji ce ti omoguciti da cas posla dodjesh do nove verzije ubuntua i ostalih programa.
Ima josh 1000000000000000000000....... stvari koje pokazuju da je linux mnogo bolji os od windowsa...
Sačuvana

Tag se dodaje tako sto napisete link, izaberete ga (selektujete) i kliknete na dugme
.

k08r4
Novajlija
*

Zahvalnica: 7
Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Opera 9.50

« Odgovor #4 poslato: 16 Јул, 2008, 10:12:52 »

Kao prvo Linux je graficko okruzenje (koristi se mish i tastatura, isto kao i na windowsu).
Postoje razne verzije linuxa, zavisno od toga na kakav nacin korisnik zeli da se prilagodjava... Ima onih verzija kao shto je ubuntu(gnome okruzenje), fedora... koje se po meni mogu nazvati pravom reci linux, a ima i onih verzija koje su slicne windowsu to jest windowsovom okruzenju kao shto je kubuntu(kde okruzenje) onda mandriva, suselinux.... Ja ti preporucujem da koristish ubuntu ultimate (u pitanju je ubuntu i kubuntu zajedno) verziju linuxa jer ima mogucnost i kde i gnome okruzenja(da potsetim gnome okruzenje-tipicno linuxski, kde okruzenje-nalik windows os) tako da krenesh prvo sa kde okruzenjem dok ne shvatish linux i onda predjesh na gnome.
Shto se tice drajvera za linux instalacija je slicna windowsu, a ima i mogucnosti ukoliko imash internet da ti linux sam skine i instalira drivere pomocu updatea.
Linux uglavnom na instalaciji sadrzi najcesce trazene drajvere. Deshava se da proizvodjac da uz drajvera za win da i za linux.
Moram malo da te ispravim Ubuntu ima vise grafickih okruzenja, ali za sad su naj zastupljeniji gnome, kde. Zatim linux automatski sam prepoznaje hardver i povlaci drajver koji mu treba nema portreba za skidanjem drajvera sa neta. "fedora... koje se po meni mogu nazvati pravom reci linux" izvini da li si cuo onu izreku (nauci red het i znaces red het, nauci slakwer i znaces linux)???
Sačuvana
dare023
Novajlija
*

Zahvalnica: 1
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #5 poslato: 16 Јул, 2008, 16:56:16 »

Da i ja  nešto kažem:ostavi se ubuntua i umi neki ozbiljan distro,npr debian.Malo će ti biti teže u početku, ali kada jednom nešto skontaš kako radi više nema problema.Ne kažem da ima mnogo toga što će ti praviti problem, ali bolje učiti od početka ispravno.
Ja sam nekada imao linux na računaru , pa sam morao da ga "ukinem",i skoro sam probao da instaliram ubuntu i skroz je bez veze.Sada sam promenuo komp i kada uhvatim vremena - eto debiana opet..
Sačuvana
.doT
root@DLoader.Org:~$
Administrator
Ultra Poster
*

Zahvalnica: 37
Van mreže Van mreže

Seed Till You Bleed

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0

« Odgovor #6 poslato: 16 Јул, 2008, 17:19:48 »

Samo da te malo bolje informisem, Ubuntu je zasnovan na Debianu...
Sačuvana

Da li si idiot? Saznaj ovde!

H
dare023
Novajlija
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #7 poslato: 16 Јул, 2008, 17:21:48 »

znam ja to dobro , ali debian je mnogo bolji
Sačuvana
.doT
root@DLoader.Org:~$
Administrator
Ultra Poster
*

Zahvalnica: 37
Van mreže Van mreže

Seed Till You Bleed

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0

« Odgovor #8 poslato: 16 Јул, 2008, 17:33:31 »

Sve zavisi od korisnika, da li je Home ili Advanced korisnik... icon_boxing
Sačuvana

Da li si idiot? Saznaj ovde!

H
dare023
Novajlija
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #9 poslato: 16 Јул, 2008, 17:37:21 »

Nije to mnogo bitno , bitno je da ono za šta već odvajaš neko vreme radi kako treba.Meni je na debianu sve radilo, a na ubuntu nisam uspeo ni tastaturu da podesim  eusa_wallicon_boxing
Sačuvana
uros_kg
Moderator
Veteran Foruma
*

Van mreže Van mreže

Stop MICROSOFT

Linux
Browser:
Konqueror 4.0.3

« Odgovor #10 poslato: 24 Јул, 2008, 20:09:28 »

Pa to zato shto nisi za linux, takvi ljudi treba da se baziraju na budjavi windows... Shto kaze dot zavisi dali si home ili advanced korisnik... Ti si nekada koristio linux... Kada nisi mogao da se snadjesh da podesish tastaturu na ubuntu-u onda bolje da se drzish dalje od linuxa... offtopic
Nego hteo sam da dodam da sada na ultimate edition 1.8 meze i update da se uz gnome nadje i kde, a ima ga i u add/remove, samo kucash kde...
Sačuvana

.

colask8
Novajlija
*

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #11 poslato: 26 Јул, 2008, 22:20:03 »

Mislim da se oko toga ne bi trebalo raspravljati, svaki distro ima neke svoje prednosti i mane, pr. Mandriva je za "gaming", Slack za "server" itd. I na kraju je sve stvar ukusa, npr. meni se vise svidja Slack, a koristio sam Ubuntu, i mislim da ti je najbolje da experimentises malo i vidi koji ti se svidja, mada mi je ono graficko okruzenje kod ubuntu-a malo zastareo, ali tu je compiz koji mu daje poseban SHMEK 110
Sačuvana

Mac OS X 10.5.5 Vanilla 9.5.0:
MB:Asus P5LD2/C
Proc:Intel Core 2 Duo e6320 1.86
Graphic:Asus Ati Radeon X1650 512 DDR2
Trial
Veteran Foruma
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.27

« Odgovor #12 poslato: 26 Јул, 2008, 22:36:25 »

Ali ako ne planiras da budes programer,dzabe se trudis da shvatis linux...
uz to idu i prog. jezici,...ne bitno,da ne odugovlacim...za to zasta 70% ljudi u srbiji pocinje da koristi linux,za takav,samo ozbiljan posao u srbiji ne moze da najebe jer nema takvih organa,ali ne moze mnogo da postigne...
Sačuvana

dare023
Novajlija
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #13 poslato: 31 Јул, 2008, 01:31:28 »

@uros_kg:pa možda i nisam, ne mogu svi da budu genijalci...
A što se tiče ubuntua i tastature, ako ti kažem da sam našu tastaturu ubacio u xorg.conf, a on mi otvarao us iako sam je uklonio gde god sam našao...
Debian mi TAKAV problem nije pravio... eusa_naughty
Kad malo razmislim nije mi pravio nikakav problem,  i da nije bilo actiontec adsl modema, ne bi ga ni uklanjao sa harda...
Nisam siguran da je linux lošiji  izbor od win-a kupljenog na pijaci...
Ali ako ne planiras da budes programer,dzabe se trudis da shvatis linux...
uz to idu i prog. jezici,...ne bitno,da ne odugovlacim...za to zasta 70% ljudi u srbiji pocinje da koristi linux,za takav,samo ozbiljan posao u srbiji ne moze da najebe jer nema takvih organa,ali ne moze mnogo da postigne...
Upravo takav stav i odbija ljude od linuxa , misle da je to nešto za zaluđenike a ne za svakodnevni rad na računaru, i sve dok tako bude ,a za to su krivi oni koji razvijaju linux, aždaja iz Redmonda će da nam pije krv.
off-off topic: Da li znate da je recimo Brazil zemlja sa najrazvijenijom podrškom za linux?
Mislim na državnu podršku, cela država je na linuxu i samim tim u dobroj meri nezavisna, veliki evropski gradovi polako migriraju na linux..Zato što ne valja?
To što je našim političarima lakše da od narodnih para plate licence  ms-u nego da uposle domaće programere , govori dovoljno o nama samima...
Neću više, majke mi...
Sačuvana
colask8
Novajlija
*

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #14 poslato: 31 Јул, 2008, 17:58:45 »

a sta ako nasi politicari nikad nisu culi za izraz linux?  011 haha
Sačuvana

Mac OS X 10.5.5 Vanilla 9.5.0:
MB:Asus P5LD2/C
Proc:Intel Core 2 Duo e6320 1.86
Graphic:Asus Ati Radeon X1650 512 DDR2
dare023
Novajlija
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #15 poslato: 31 Јул, 2008, 22:38:38 »

može biti... eusa_think
Sačuvana
Duck Of War
Admin Assistant
Ultra Poster
*

Zahvalnica: 39
Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #16 poslato: 31 Јул, 2008, 22:53:13 »

a sta ako nasi politicari nikad nisu culi za izraz linux?  011 haha
Moze da bude ali nemora da znaci... U ostalom zasta placaju ljude, nego da znaju umesto njih...
Sačuvana

Nije potrebno mnogo da se zahvalite....
Everybody know their limits, you just got more than others.
Search in everymind, looking for knowledge.
Hacking is an art not a gift.
------------------------------------------------------------------
Kada postavljate linkove obavezno koristit koristite HIDE  tag!!!
Tag se dodaje tako sto napisete link, izaberete ga (selektujete) i kliknete na dugme H
dare023
Novajlija
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #17 poslato: 01 Август, 2008, 01:23:23 »

Moze da bude ali nemora da znaci... U ostalom zasta placaju ljude, nego da znaju umesto njih...
A možda samo ne mogu da se ugrade za p icon_censored ju
Sačuvana
uros_kg
Moderator
Veteran Foruma
*

Van mreže Van mreže

Stop MICROSOFT

Java Platform Micro Edition
Browser:
Opera 9.50 (Opera Mini 4.1.10781)

« Odgovor #18 poslato: 02 Август, 2008, 22:41:47 »

Evo ja znam pa ako hoce neki politicar da plati... 110
Sačuvana

.

Freg
Novajlija
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #19 poslato: 03 Август, 2008, 03:23:18 »

Meni je wireless kartica proradila na ubuntu (nisam je uspeo pokrenuti na open-suse) a pored toga imam sliku i ton.
 Dakle ubuntu je najbolji!  icon_biggrin
Sačuvana
Nix
Prijatelj Foruma
Novajlija
*

Van mreže Van mreže

Linux (Suse)
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #20 poslato: 03 Август, 2008, 04:27:17 »

Kako za koga ;D
Sačuvana

In scientia veritas in arte honestas
uros_kg
Moderator
Veteran Foruma
*

Van mreže Van mreže

Stop MICROSOFT

Java Platform Micro Edition
Browser:
Opera 9.50 (Opera Mini 4.1.10781)

« Odgovor #21 poslato: 03 Август, 2008, 05:53:33 »

Ako je decko resho problem onda bi tema mogla na lock poshto ide u offtopic.
Sačuvana

.

Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

KLIKNI OVDE
Ads by VADpay
Ads by VADpay

PhazeDDL Warez